En dag för litteraturens framtid

Nyligen släpptes Sveriges Författarförbunds Litteraturpolitiska program, och tisdag 5 april genomförde vi en heldag för litteraturens framtid på Intiman i Stockholm. En dag med så många viktiga, spännande samtal, så många tydliggöranden, välformulerade tankar och konkreta exempel. På scenen pratade vi om litteraturens ekosystem, yrkeslivets villkor, ljudbokens marknad, sakprosa, Tyskland som föregångsland, regional litteraturpolitik, samverkansmodellen och möjligheter/utmaningar inför framtiden. Där emellan underbara poesiuppläsningar och avslutningstal av Göran Greider.

I huvudet återkommer nu en vecka efteråt meningen "Inte glömma Issy" från Sassa Buregrens litterära broderi The Wake. En mening som Kerstin Strandberg upprepade i sin reflektion omkring James Joyces Finnegans Wake och Sassa Buregrens läsning och konstnärliga tolkning av den.

Inte glömma Issy. Inte glömma flickan, dottern, systern. Inte glömma den som ser och vet och återberättar. Som följer, medskapar, återskapar, men också utmanar, romanens cirkel.

Bara ett par dagar innan den här dagen nåddes vi av bilderna från Butja. Av döda kroppar på gatorna. Många redan i förruttnelse. Bakbundna avrättade civila. Människor med matkassar, en gammal man som skjutits medan han cyklade.

På väg till Intiman genom ett aprilsnöigt halt Stockholm på tisdagsmorgonen kände jag att de bilderna ställde sig i vägen för alla de frågor vi har undersökt, diskuterat, problematiserat och formulerat under hösten och vintern. Att perspektiven blev skeva. Skavde.

Det gör de fortfarande. Regional litteraturpolitik, ersättningsnivåer, ljudboksmarknaden blir mycket små problem i förhållande till sådana bilder. Marginella. Vreden över att upphovspersonernas ställning är så obegripligt svag flammar mindre stark än annars.

Samtidigt återkommer jag till Inte glömma Issy. I allt det våldsamma, grymma, obegripliga – inte glömma den som ser och vet och återberättar. Som följer, medskapar, återskapar och utmanar.

Intima teaterns salong blev en bubbla full av litteratur under en hel tisdag. Seriösa initierade samtal. Poesi. Tal. En heldag för litteraturens framtid.

Vi som var inne i den bubblan kommer förhoppningsvis att ta med oss av allt det ut till politiken, regionerna, biblioteken, förlagen, bokhandlarna, organisationerna, kultursidorna och alla andra sammanhang vi finns i.

Och vi kommer inte glömma Issy. 

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Branschen
Krigets första offer
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
tisdag, 25 juni 2024